Na lekcjach języka polskiego omawiamy obecnie bardzo ciekawą lekturę jaką jest " Akademia pana Kleksa".
Zainspirowani jego interesującymi przepisami kulinarnymi stworzyliśmy klasową książkę kucharską z naszymi autorskimi przepisami i przepisami pana Kleksa.
Zainspirowani jego interesującymi przepisami kulinarnymi stworzyliśmy klasową książkę kucharską z naszymi autorskimi przepisami i przepisami pana Kleksa.
ZUPA POMARAŃCZOWA Z KROKUSAMI
Składniki:
- 2 szkiełka pomarańczowe
- 3 kwarty wody
- łyżka białego proszku
- 4 płatki śniegu
- 2 pomarańcze
- 6 płatków z kroków
- 3 szklanki porannej rosy
Sposób wykonania:
Do garnka wlać rosę, dodać pomarańcze. Dolać przegotowaną wodę i wsypać biały proszek. Wymieszać i wsypać szkiełka, a następnie dodać płatki śniegu. Na koniec przyozdobić płatkami krokusów.
Smacznego! Karolina Gorączkowska
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób wykonania:
Do dużej brytfanny włożyć płomyk świecy, a na nim położyć mięso. Następnie wrzucić czerwone i białe szkiełko. Wszystko posypać szarym proszkiem. Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują, przyłóż do brytfanny powiększającą pompkę i kilkakrotnie naciśnij jej denko. Pieczeń podawaj z buraczkami i tłuczonymi kartoflami.
Smacznego! Dawid Pobikrowski
ŻUREK PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę. Dodać farbę niebieską i żółtą. Wrzucić pokrajaną w plasterki kiełbasę. Jaja ugotować, pociąć w ćwiartki i wrzucić do zupy. Gotowy żurek przelać do wazy.
Smacznego! Wojtek Halber
PODUSZECZKI, KTÓRE MAJĄ "TO COŚ"
Sposób przyrządzenia:
Smacznego! Adam Matusik
ZUPA Z GWOŹDZI I NAKRĘTEK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsyp gwoździe i nakrętki. Następnie wszystko zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę. Pod koniec gotowania wrzuć zieloną i pomarańczową pastylkę. Gotuj do uzyskania bajkowego koloru. Przypraw zupę piaskiem z plaży. Potrawę można podawać z kromką styropianu.
Smacznego! Klaudia Sadownik
KRUPNIK PANA KLEKSA
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj kocioł. Namaluj ziemniaki. Teraz wrzuć do kotła czerwone szkiełka, dwa skrzydełka motyli, płatki czerwonej róży, gałązki nasturcji i łodyżkę pelargonii. Następnie wszystko wymieszaj i wrzuć pozostałe skrzydełka motyli, dodaj proszek pomarańczowy i płomyki świec. Wszystko polej białym płynem.
Smacznego! Antoś Roszkowski
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Instrukcja wykonania:
Smacznego! Wiktoria Gajewska
ŚMIETNIK PŁOCKI
Składniki:
Sposób wykonania:
Smacznego! Marcin Soszyński
ZIELONY BUDYŃ
Składniki:
Sposób wykonania:
Smacznego! Dawid Subda
ROSÓŁ ALA MAREK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy warzywa. Po zagotowaniu dodajemy suszone owady. Gotujemy około pół godziny. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! Marek Fydryszek
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Smacznego! Ewelina Rudnicka
MAGICZNA ZUPA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Wymieszać piórami rajskiego ptaka. Wypowiedzieć magiczne zaklęcie i gotować przez pięć minut.Podawać z kawałkami orzechów.
Smacznego! Cyprian Masternak
SPAGHETTI NAPOLI PANA KLEKSA
Składniki:
Instrukcja wykonania:
Smacznego! Ewa Szubka
MAGICZNY NALEŚNIK
Sposób przyrządzenia:
LODY PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
ZUPA PIĘKNYCH SNÓW DLA 15 CHŁOPCÓW
Składniki:
Sposób wykonania:
Pod duży garnek wkładamy płomyk świecy. Do garnka wlewamy wodę. Co minutę wrzucamy
jedno szkiełko. Często mieszamy składniki. Na koniec wkładamy kartki z pięknymi snami.
Przed spożyciem zapoznajemy się z panem Kleksem!
Smacznego! Adam Ciesielski
KRUPNIK ALA WOJTEK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy cukier, marchew, pietruszkę i por. Po zagotowaniu dodajemy komary, mrówki i kaszę. Na koniec wlewamy żółtą farbę, sok pomarańczowy i mleko. Solimy i pieprzymy według smaku.
Smacznego! Wojtek Fydryszek
ZUPA FIOŁKOWA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzuć fioletowe szkiełko. Dosyp garść fioletowego proszku. Dolej wodę i różany sok. Cienkim pędzelkiem namaluj na powierzchni wody fiołki. Dorzuć dwa płomyki świec. Po kilku minutach spróbuj.
Smacznego! Mateusz Orzechowski
BUDYŃ PIEGOWY
Składniki:
Smacznego! Karolina Gorączkowska
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- mały kawałek mięsa
- 1 płomyk świecy
- czerwone szkiełko
- białe szkiełko
- szary proszek
Sposób wykonania:
Do dużej brytfanny włożyć płomyk świecy, a na nim położyć mięso. Następnie wrzucić czerwone i białe szkiełko. Wszystko posypać szarym proszkiem. Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują, przyłóż do brytfanny powiększającą pompkę i kilkakrotnie naciśnij jej denko. Pieczeń podawaj z buraczkami i tłuczonymi kartoflami.
Smacznego! Dawid Pobikrowski
ŻUREK PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 łyżka niebieskiej farby
- 2 łyżki żółtej farby
- 2 l wody
- kiełbasa
- jaja (ilość zależy od własnego gustu)
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę. Dodać farbę niebieską i żółtą. Wrzucić pokrajaną w plasterki kiełbasę. Jaja ugotować, pociąć w ćwiartki i wrzucić do zupy. Gotowy żurek przelać do wazy.
Smacznego! Wojtek Halber
PODUSZECZKI, KTÓRE MAJĄ "TO COŚ"
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 papryki
- 3 cebule
- puszka groszku zielonego
- 1 pomidor
- 1 kulka sera mozzarella
- sól,
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
- Umyj warzywa, paprykę i pomidora oraz cebulę pokrój w plasterki.
- Pokrojone warzywa razem z groszkiem smaż na oliwie, dodaj pieprz i sól. Smaż przez 10 minut.
- Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach 14 cm. na 9 cm.
- Nakładaj farsz łyżką na każdy prostokąt, do każdego dodaj kilka plasterków mozzarelli.
- Sklejone za pomocą widelca poduszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20 minut.
- Po upieczeniu można podawać polane sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego! Adam Matusik
ZUPA Z GWOŹDZI I NAKRĘTEK
Składniki:
- 1 kg gwoździ
- 1 kg nakrętek po coli
- pastylka zielonej farby
- pastylka pomarańczowej farby
- szczypta piasku z plaży do smaku
- 2 litry wody
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsyp gwoździe i nakrętki. Następnie wszystko zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę. Pod koniec gotowania wrzuć zieloną i pomarańczową pastylkę. Gotuj do uzyskania bajkowego koloru. Przypraw zupę piaskiem z plaży. Potrawę można podawać z kromką styropianu.
Smacznego! Klaudia Sadownik
KRUPNIK PANA KLEKSA
Składniki:
- 6 skrzydełek motyli
- 4 czerwone szkiełka
- kilka płatków czerwonej róży
- 2 gałązki nasturcji
- 1 łodyżka pelargonii
- 3 łyżki pomarańczowego proszku
- biały płyn
- 2 płomyki świec
- szara farba
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj kocioł. Namaluj ziemniaki. Teraz wrzuć do kotła czerwone szkiełka, dwa skrzydełka motyli, płatki czerwonej róży, gałązki nasturcji i łodyżkę pelargonii. Następnie wszystko wymieszaj i wrzuć pozostałe skrzydełka motyli, dodaj proszek pomarańczowy i płomyki świec. Wszystko polej białym płynem.
Smacznego! Antoś Roszkowski
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 płomyk świecy
- kawałki mięsa
- białe szkiełko
- czerwone szkiełko
- szary proszek
Instrukcja wykonania:
- Do brytfanki włożyć płomyk świecy.
- Na płomyk świecy położyć kawałki mięsa.
- Na mięso wrzucić czerwone i białe szkiełko.
- Posypać wszystko szarym proszkiem.
- Upiec w piekarniku.
- Można podawać z burakami i kartoflami posypanymi koperkiem.
Smacznego! Wiktoria Gajewska
ŚMIETNIK PŁOCKI
Składniki:
- 4 torebki ryżu
- 8 parówek
- 4 strączki papryki
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- garść posiekanej zieleniny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ryż ugotować i wymieszać z łyżką oliwy. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Parówki pokroić w talarki, a papryki w paski. Dusić z cebulą często mieszając. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać zieleniną.
Smacznego! Marcin Soszyński
ZIELONY BUDYŃ
Składniki:
- oliwki
- trochę zielonego proszku
- 4 ogórki
- sok kaktusowy
- 4 żabie udka
- zielona papryka
Sposób wykonania:
Najpierw rozgniatamy oliwki na miazgę. Do garnka wlewamy sok kaktusowy i dorzucamy miazgę z oliwek. Potem wkładamy pokrojone w plasterki ogórki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Do ugotowanej masy dodajemy żabie udka i pokrojoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy zielonym proszkiem. Gotowy budyń przelewamy na talerzyk.
Smacznego! Dawid Subda
ROSÓŁ ALA MAREK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy warzywa. Po zagotowaniu dodajemy suszone owady. Gotujemy około pół godziny. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! Marek Fydryszek
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 płomyk świecy
- maleńki kawałeczek mięsa
- szkiełko czerwone
- szkiełko białe
- szary proszek
Sposób przyrządzenia:
- Do brytfanny włożyć płomyk świecy.
- Na płomyku położyć mięso i szkiełka.
- Wszystko posypać szarym proszkiem.
- Wstawić do piekarnika.
- Po upieczeniu pieczeń powiększyć za pomocą czarodziejskiej pompki.
- Podawać z buraczkami i kartoflami.
Smacznego! Ewelina Rudnicka
MAGICZNA ZUPA
Składniki:
- 2 litry wody
- szklanka śmietany
- niebieska farba plakatowa
- 2 łyżki wody różanej
- 1 kisiel jagodowy
- pęczek mięty
- 2 pióra rajskiego ptaka
- 5 kropel łez gekona
- 1 magiczne zaklęcie
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Wymieszać piórami rajskiego ptaka. Wypowiedzieć magiczne zaklęcie i gotować przez pięć minut.Podawać z kawałkami orzechów.
Smacznego! Cyprian Masternak
SPAGHETTI NAPOLI PANA KLEKSA
Składniki:
- zielone nici
- 8 kropli różowego płynu
- 2 szczypty niebieskiego proszku
- kilka kolorowych szkiełek
- 3 płomyki świec
- 1 skrzydło motyla
Instrukcja wykonania:
- Do garnka wrzucić zielone nici.
- Wsyp kolorowe szkiełka.
- Dodaj płomyki.
- Dosyp niebieski proszek.
- Dopraw potrawę różowym płynem.
- Zamieszaj wszystko.
- Rozkrusz skrzydełka motyla i posyp nim danie.
Smacznego! Ewa Szubka
MAGICZNY NALEŚNIK
Składniki:
- 5 kwart fioletowych i niebieskich szkiełek
- 3 łyżki żółtego proszku
- ananas
- czerwona farba
- mleko o smaku malinowym
Sposób przyrządzenia:
- Do rondla wrzucić niebieskie i fioletowe szkiełka.
- Dosypać żółty proszek.
- Rozgnieść ananasa.
- Pokolorować ananasy na czerwono i wrzucić do rondla.
- Dolać mleko o smaku malinowym.
- Wszystko wymieszać.
- Upiec na patelni.
LODY PANA KLEKSA
Składniki:
- biały proszek
- 1 czerwone szkiełko
- kilka małych fioletowych szkiełek
- czekolada w proszku
- trzy lub więcej kostek lodu
- dowolny kolor farby
Sposób przyrządzenia:
- Wrzucamy do pucharka kostki lodu.
- Malujemy kostki farbą.
- Posypujemy białym proszkiem.
- Wrzucamy szkiełka i posypujemy czekoladą w proszku.
- Wkładamy do lodówki na ok. 2 godzin.
ZUPA PIĘKNYCH SNÓW DLA 15 CHŁOPCÓW
Składniki:
- 15 szkiełek koloru tęczy
- 15 kartek z pięknymi snami
- 4 litry wody
- 1 płomyk świecy
Sposób wykonania:
Pod duży garnek wkładamy płomyk świecy. Do garnka wlewamy wodę. Co minutę wrzucamy
jedno szkiełko. Często mieszamy składniki. Na koniec wkładamy kartki z pięknymi snami.
Przed spożyciem zapoznajemy się z panem Kleksem!
Smacznego! Adam Ciesielski
KRUPNIK ALA WOJTEK
Składniki:
- 1litr wody
- 2 szczypty suchych komarów
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kg suszonych mrówek
- 1 szklanka żółtej farby
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- marchew
- pietruszka
- por
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy cukier, marchew, pietruszkę i por. Po zagotowaniu dodajemy komary, mrówki i kaszę. Na koniec wlewamy żółtą farbę, sok pomarańczowy i mleko. Solimy i pieprzymy według smaku.
Smacznego! Wojtek Fydryszek
ZUPA FIOŁKOWA
Składniki:
- 3 kg fioletowych szkiełek
- 25 g fioletowego proszku
- 1 l wody
- 0,2 l soku różanego
- 1 plama fioletowej farby
- 2 płomyki świec
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzuć fioletowe szkiełko. Dosyp garść fioletowego proszku. Dolej wodę i różany sok. Cienkim pędzelkiem namaluj na powierzchni wody fiołki. Dorzuć dwa płomyki świec. Po kilku minutach spróbuj.
Smacznego! Mateusz Orzechowski
BUDYŃ PIEGOWY
Składniki:
- 10 piegów
- 2 różowe szkiełka
- brązowy proszek
- woda
- Do garnka wsypać piegi.
- Dołożyć szkiełka.
- Dosypać brązowy proszek.
- Dolać wodę.
- Wszystko razem wymieszać.
3 komentarze:
Ależ macie pomysły!
Pewnie nieźle się bawiliście wymyślając te potrawy. :)
Najbardziej podoba mi się praca Kingi i Jeremiasza.Oby pani od polskiego dawała więcej takich prac. M.o
Bardzo mi sie podobał pomysł pani od języka polskiego.
Antoś Roszkowski
Prześlij komentarz