26 października 2011

Przepisy pana Kleksa i IVa








Na lekcjach języka polskiego omawiamy obecnie bardzo ciekawą lekturę jaką jest   " Akademia pana Kleksa".
Zainspirowani jego interesującymi przepisami kulinarnymi stworzyliśmy klasową książkę kucharską z naszymi autorskimi przepisami i przepisami pana Kleksa.








 ZUPA POMARAŃCZOWA Z KROKUSAMI


Składniki:
  • 2 szkiełka pomarańczowe
  • 3 kwarty wody
  • łyżka białego proszku
  • 4 płatki śniegu
  • 2 pomarańcze
  • 6 płatków z kroków
  • 3 szklanki porannej rosy

Sposób wykonania:


Do garnka wlać rosę, dodać pomarańcze. Dolać przegotowaną wodę i wsypać biały proszek. Wymieszać i wsypać szkiełka, a następnie dodać płatki śniegu. Na koniec przyozdobić płatkami krokusów.

Smacznego!                 Karolina Gorączkowska


PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA


Składniki:
  • mały kawałek mięsa
  • 1 płomyk świecy
  • czerwone szkiełko
  • białe szkiełko
  • szary proszek


Sposób wykonania:


Do dużej brytfanny włożyć płomyk świecy, a na nim położyć mięso. Następnie wrzucić czerwone i białe szkiełko. Wszystko posypać szarym proszkiem. Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują, przyłóż do brytfanny powiększającą pompkę i kilkakrotnie naciśnij jej denko. Pieczeń podawaj z buraczkami i tłuczonymi kartoflami.


Smacznego!         Dawid Pobikrowski


ŻUREK PANA KLEKSA

Składniki:

  • 1 łyżka niebieskiej farby
  • 2 łyżki żółtej farby
  • 2 l wody
  • kiełbasa
  • jaja (ilość zależy od własnego gustu)

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę. Dodać farbę niebieską i żółtą. Wrzucić pokrajaną w plasterki kiełbasę. Jaja ugotować, pociąć w ćwiartki i wrzucić do zupy. Gotowy żurek przelać do wazy.


Smacznego!           Wojtek Halber



PODUSZECZKI, KTÓRE MAJĄ "TO COŚ"

Składniki:
  • 1 opakowanie  mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • puszka groszku zielonego
  • 1 pomidor
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól,
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Sposób przyrządzenia:
  1. Umyj warzywa, paprykę i pomidora oraz cebulę pokrój w plasterki.
  2. Pokrojone warzywa razem z groszkiem smaż na oliwie, dodaj pieprz i sól. Smaż przez 10 minut.
  3. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach 14 cm. na 9 cm.
  4. Nakładaj farsz łyżką na każdy prostokąt, do każdego dodaj kilka plasterków mozzarelli.
  5. Sklejone za pomocą widelca poduszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20 minut.
  7. Po upieczeniu można podawać polane sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!                    Adam Matusik


ZUPA Z GWOŹDZI I NAKRĘTEK


Składniki:
  • 1 kg gwoździ
  • 1 kg nakrętek po coli
  • pastylka zielonej farby
  • pastylka pomarańczowej farby
  • szczypta piasku z plaży do smaku
  • 2 litry wody

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wsyp gwoździe i nakrętki. Następnie wszystko zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę. Pod koniec gotowania wrzuć zieloną i pomarańczową pastylkę. Gotuj do uzyskania bajkowego koloru. Przypraw zupę piaskiem z plaży. Potrawę można podawać z kromką styropianu.

Smacznego!             Klaudia Sadownik


KRUPNIK PANA KLEKSA

 
Składniki:
  • 6 skrzydełek motyli
  • 4 czerwone szkiełka
  • kilka płatków czerwonej róży
  • 2 gałązki nasturcji
  • 1 łodyżka pelargonii
  • 3 łyżki pomarańczowego proszku
  • biały płyn
  • 2 płomyki świec
  • szara farba

Sposób wykonania:

 Najpierw przygotuj kocioł. Namaluj ziemniaki. Teraz wrzuć do kotła czerwone szkiełka, dwa skrzydełka motyli, płatki czerwonej róży, gałązki nasturcji i łodyżkę pelargonii. Następnie wszystko wymieszaj  i  wrzuć pozostałe skrzydełka motyli, dodaj proszek pomarańczowy i płomyki świec. Wszystko polej białym płynem.


Smacznego!          Antoś Roszkowski

 

PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA 


Składniki:
  • 1 płomyk świecy
  • kawałki mięsa
  • białe szkiełko
  • czerwone szkiełko
  • szary proszek

Instrukcja wykonania:
  1. Do brytfanki włożyć płomyk świecy.
  2. Na płomyk świecy położyć kawałki mięsa.
  3. Na mięso wrzucić czerwone i białe szkiełko.
  4. Posypać wszystko szarym proszkiem.
  5. Upiec w piekarniku.
  6. Można podawać z burakami i  kartoflami posypanymi koperkiem.


Smacznego!                Wiktoria Gajewska


ŚMIETNIK PŁOCKI

Składniki:

  • 4 torebki ryżu
  • 8 parówek
  • 4 strączki papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • garść posiekanej zieleniny
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:

Ryż ugotować i wymieszać z łyżką oliwy. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Parówki pokroić w talarki, a papryki w paski. Dusić z cebulą często mieszając. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać zieleniną.

Smacznego!             Marcin Soszyński


ZIELONY BUDYŃ




Składniki:
  • oliwki
  • trochę zielonego proszku
  • 4 ogórki
  • sok kaktusowy
  • 4 żabie udka
  • zielona papryka


Sposób wykonania:

Najpierw rozgniatamy oliwki na miazgę. Do garnka wlewamy sok kaktusowy i dorzucamy miazgę z oliwek. Potem wkładamy pokrojone w plasterki ogórki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Do ugotowanej masy dodajemy żabie udka i pokrojoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy zielonym proszkiem. Gotowy budyń przelewamy na talerzyk.

Smacznego!              Dawid Subda


ROSÓŁ ALA MAREK


Składniki:
  • 1litr wody
  • marchew
  • por
  • pietruszka
  • cebula
  • 0,5 suszonych muszek
  • 0,5 suszonych ważek
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:

Do wody wrzucamy warzywa. Po zagotowaniu dodajemy suszone owady. Gotujemy około pół godziny. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!               Marek Fydryszek


PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA



Składniki:
  • 1 płomyk świecy
  • maleńki kawałeczek mięsa
  • szkiełko czerwone
  • szkiełko białe
  • szary proszek


Sposób przyrządzenia:
  1. Do brytfanny włożyć płomyk świecy.
  2. Na płomyku położyć mięso i szkiełka.
  3. Wszystko posypać szarym proszkiem.
  4. Wstawić do piekarnika.
  5. Po upieczeniu pieczeń powiększyć za pomocą czarodziejskiej pompki.
  6. Podawać z buraczkami i kartoflami.

Smacznego!                  Ewelina Rudnicka


MAGICZNA ZUPA



Składniki:
  • 2 litry wody
  • szklanka śmietany
  • niebieska farba plakatowa
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 kisiel jagodowy
  • pęczek mięty
  • 2 pióra rajskiego ptaka
  • 5 kropel łez gekona
  • 1 magiczne zaklęcie

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Wymieszać piórami rajskiego ptaka. Wypowiedzieć magiczne zaklęcie i gotować przez pięć minut.Podawać z kawałkami orzechów.

Smacznego!            Cyprian Masternak


SPAGHETTI NAPOLI PANA KLEKSA


Składniki:
  • zielone nici
  • 8 kropli różowego płynu
  • 2 szczypty niebieskiego proszku
  • kilka kolorowych szkiełek
  • 3 płomyki świec
  • 1 skrzydło motyla

Instrukcja wykonania:
  1. Do garnka wrzucić zielone nici.
  2. Wsyp kolorowe szkiełka.
  3. Dodaj płomyki.
  4. Dosyp niebieski proszek.
  5. Dopraw potrawę różowym płynem.
  6. Zamieszaj wszystko.
  7. Rozkrusz skrzydełka motyla i posyp nim danie.

Smacznego              Ewa Szubka




MAGICZNY NALEŚNIK


Składniki:
  • 5 kwart fioletowych i niebieskich szkiełek
  • 3 łyżki żółtego proszku
  • ananas
  • czerwona farba
  • mleko o smaku malinowym

 

Sposób przyrządzenia:
  1. Do rondla wrzucić niebieskie i fioletowe szkiełka.
  2. Dosypać żółty proszek.
  3. Rozgnieść ananasa.
  4. Pokolorować ananasy na czerwono i wrzucić do rondla.
  5. Dolać mleko o smaku malinowym.
  6. Wszystko wymieszać.
  7. Upiec na patelni.
Smacznego!                            Kinga Skrobisz



LODY PANA KLEKSA


Składniki:
  • biały proszek
  • 1 czerwone szkiełko
  • kilka małych fioletowych szkiełek
  • czekolada w proszku
  • trzy lub więcej kostek lodu
  • dowolny kolor farby

Sposób przyrządzenia:
  1. Wrzucamy do pucharka kostki lodu.
  2. Malujemy kostki farbą.
  3. Posypujemy białym proszkiem.
  4. Wrzucamy szkiełka i posypujemy czekoladą w proszku.
  5. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godzin.
Smacznego!       Jeremiasz Rudziński



ZUPA PIĘKNYCH SNÓW DLA 15 CHŁOPCÓW


Składniki:
  • 15 szkiełek koloru tęczy
  • 15 kartek z pięknymi snami
  • 4 litry wody
  • 1 płomyk świecy

 

Sposób wykonania:

Pod duży garnek wkładamy płomyk świecy. Do garnka wlewamy wodę. Co minutę wrzucamy
jedno szkiełko. Często mieszamy składniki. Na koniec wkładamy kartki z pięknymi snami.
Przed spożyciem zapoznajemy się z panem Kleksem!

Smacznego!                Adam Ciesielski


KRUPNIK ALA WOJTEK
 

Składniki:
  • 1litr wody
  • 2 szczypty suchych komarów
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kg suszonych mrówek
  • 1 szklanka żółtej farby
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do wody wrzucamy cukier, marchew, pietruszkę i por. Po zagotowaniu dodajemy komary, mrówki i kaszę. Na koniec wlewamy żółtą farbę, sok pomarańczowy i mleko. Solimy i pieprzymy według smaku.


Smacznego!                Wojtek Fydryszek


ZUPA FIOŁKOWA


Składniki:
  • 3 kg fioletowych szkiełek
  • 25 g fioletowego proszku
  • 1 l wody
  • 0,2 l soku różanego
  • 1 plama fioletowej farby
  • 2 płomyki świec

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzuć fioletowe szkiełko. Dosyp garść fioletowego proszku. Dolej wodę i różany sok. Cienkim pędzelkiem namaluj na powierzchni wody fiołki. Dorzuć dwa płomyki świec. Po kilku minutach spróbuj.

Smacznego!           Mateusz Orzechowski


BUDYŃ PIEGOWY


Składniki:
  • 10 piegów
  • 2 różowe szkiełka
  • brązowy proszek
  • woda
Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wsypać piegi.
  2. Dołożyć szkiełka.
  3. Dosypać brązowy proszek.
  4. Dolać wodę.
  5. Wszystko razem wymieszać.
Smacznego!               Sandra Trapszo



3 komentarze:

Hanna Kamieniarz pisze...

Ależ macie pomysły!
Pewnie nieźle się bawiliście wymyślając te potrawy. :)

Anonimowy pisze...

Najbardziej podoba mi się praca Kingi i Jeremiasza.Oby pani od polskiego dawała więcej takich prac. M.o

Anonimowy pisze...

Bardzo mi sie podobał pomysł pani od języka polskiego.
Antoś Roszkowski