Na lekcjach języka polskiego omawiamy obecnie bardzo ciekawą lekturę jaką jest   " Akademia pana Kleksa".
Zainspirowani jego interesującymi przepisami kulinarnymi stworzyliśmy klasową książkę kucharską z naszymi autorskimi przepisami i przepisami pana Kleksa.
Zainspirowani jego interesującymi przepisami kulinarnymi stworzyliśmy klasową książkę kucharską z naszymi autorskimi przepisami i przepisami pana Kleksa.
ZUPA POMARAŃCZOWA Z KROKUSAMI
Składniki:
- 2 szkiełka pomarańczowe
 - 3 kwarty wody
 - łyżka białego proszku
 - 4 płatki śniegu
 - 2 pomarańcze
 - 6 płatków z kroków
 - 3 szklanki porannej rosy
 
Sposób wykonania:
Do garnka wlać rosę, dodać pomarańcze. Dolać przegotowaną wodę i wsypać biały proszek. Wymieszać i wsypać szkiełka, a następnie dodać płatki śniegu. Na koniec przyozdobić płatkami krokusów.
Smacznego! Karolina Gorączkowska
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób wykonania:
Do dużej brytfanny włożyć płomyk świecy, a na nim położyć mięso. Następnie wrzucić czerwone i białe szkiełko. Wszystko posypać szarym proszkiem. Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują, przyłóż do brytfanny powiększającą pompkę i kilkakrotnie naciśnij jej denko. Pieczeń podawaj z buraczkami i tłuczonymi kartoflami.
 
Smacznego! Dawid Pobikrowski
ŻUREK PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę. Dodać farbę niebieską i żółtą. Wrzucić pokrajaną w plasterki kiełbasę. Jaja ugotować, pociąć w ćwiartki i wrzucić do zupy. Gotowy żurek przelać do wazy.
Smacznego! Wojtek Halber
PODUSZECZKI, KTÓRE MAJĄ "TO COŚ"
Sposób przyrządzenia:
Smacznego! Adam Matusik
ZUPA Z GWOŹDZI I NAKRĘTEK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsyp gwoździe i nakrętki. Następnie wszystko zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę. Pod koniec gotowania wrzuć zieloną i pomarańczową pastylkę. Gotuj do uzyskania bajkowego koloru. Przypraw zupę piaskiem z plaży. Potrawę można podawać z kromką styropianu.
Smacznego! Klaudia Sadownik
KRUPNIK PANA KLEKSA
 
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj kocioł. Namaluj ziemniaki. Teraz wrzuć do kotła czerwone szkiełka, dwa skrzydełka motyli, płatki czerwonej róży, gałązki nasturcji i łodyżkę pelargonii. Następnie wszystko wymieszaj i wrzuć pozostałe skrzydełka motyli, dodaj proszek pomarańczowy i płomyki świec. Wszystko polej białym płynem.
Smacznego! Antoś Roszkowski
 
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Instrukcja wykonania:
Smacznego! Wiktoria Gajewska
ŚMIETNIK PŁOCKI
Składniki:
Sposób wykonania:
Smacznego! Marcin Soszyński
ZIELONY BUDYŃ

Składniki:
Sposób wykonania:
Smacznego! Dawid Subda
ROSÓŁ ALA MAREK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy warzywa. Po zagotowaniu dodajemy suszone owady. Gotujemy około pół godziny. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! Marek Fydryszek
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Smacznego! Ewelina Rudnicka
MAGICZNA ZUPA

Składniki:
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Wymieszać piórami rajskiego ptaka. Wypowiedzieć magiczne zaklęcie i gotować przez pięć minut.Podawać z kawałkami orzechów.
Smacznego! Cyprian Masternak
SPAGHETTI NAPOLI PANA KLEKSA
Składniki:
Instrukcja wykonania:
Smacznego! Ewa Szubka
MAGICZNY NALEŚNIK

 
Sposób przyrządzenia:
LODY PANA KLEKSA

Składniki:
Sposób przyrządzenia:
ZUPA PIĘKNYCH SNÓW DLA 15 CHŁOPCÓW
Składniki:
 
Sposób wykonania:
Pod duży garnek wkładamy płomyk świecy. Do garnka wlewamy wodę. Co minutę wrzucamy
jedno szkiełko. Często mieszamy składniki. Na koniec wkładamy kartki z pięknymi snami.
Przed spożyciem zapoznajemy się z panem Kleksem!
Smacznego! Adam Ciesielski
KRUPNIK ALA WOJTEK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy cukier, marchew, pietruszkę i por. Po zagotowaniu dodajemy komary, mrówki i kaszę. Na koniec wlewamy żółtą farbę, sok pomarańczowy i mleko. Solimy i pieprzymy według smaku.
Smacznego! Wojtek Fydryszek
ZUPA FIOŁKOWA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzuć fioletowe szkiełko. Dosyp garść fioletowego proszku. Dolej wodę i różany sok. Cienkim pędzelkiem namaluj na powierzchni wody fiołki. Dorzuć dwa płomyki świec. Po kilku minutach spróbuj.
Smacznego! Mateusz Orzechowski
BUDYŃ PIEGOWY

Składniki:
Smacznego! Karolina Gorączkowska
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- mały kawałek mięsa
 - 1 płomyk świecy
 - czerwone szkiełko
 - białe szkiełko
 - szary proszek
 
Sposób wykonania:
Do dużej brytfanny włożyć płomyk świecy, a na nim położyć mięso. Następnie wrzucić czerwone i białe szkiełko. Wszystko posypać szarym proszkiem. Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują, przyłóż do brytfanny powiększającą pompkę i kilkakrotnie naciśnij jej denko. Pieczeń podawaj z buraczkami i tłuczonymi kartoflami.
Smacznego! Dawid Pobikrowski
ŻUREK PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 łyżka niebieskiej farby
 - 2 łyżki żółtej farby
 - 2 l wody
 - kiełbasa
 - jaja (ilość zależy od własnego gustu)
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę. Dodać farbę niebieską i żółtą. Wrzucić pokrajaną w plasterki kiełbasę. Jaja ugotować, pociąć w ćwiartki i wrzucić do zupy. Gotowy żurek przelać do wazy.
Smacznego! Wojtek Halber
PODUSZECZKI, KTÓRE MAJĄ "TO COŚ"
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
 - 2 papryki
 - 3 cebule
 - puszka groszku zielonego
 - 1 pomidor
 - 1 kulka sera mozzarella
 - sól,
 - pieprz
 - oliwa z oliwek
 
Sposób przyrządzenia:
- Umyj warzywa, paprykę i pomidora oraz cebulę pokrój w plasterki.
 - Pokrojone warzywa razem z groszkiem smaż na oliwie, dodaj pieprz i sól. Smaż przez 10 minut.
 - Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty o wymiarach 14 cm. na 9 cm.
 - Nakładaj farsz łyżką na każdy prostokąt, do każdego dodaj kilka plasterków mozzarelli.
 - Sklejone za pomocą widelca poduszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20 minut.
 - Po upieczeniu można podawać polane sosem czosnkowym lub pomidorowym.
 
Smacznego! Adam Matusik
ZUPA Z GWOŹDZI I NAKRĘTEK
Składniki:
- 1 kg gwoździ
 - 1 kg nakrętek po coli
 - pastylka zielonej farby
 - pastylka pomarańczowej farby
 - szczypta piasku z plaży do smaku
 - 2 litry wody
 
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsyp gwoździe i nakrętki. Następnie wszystko zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez jedną godzinę. Pod koniec gotowania wrzuć zieloną i pomarańczową pastylkę. Gotuj do uzyskania bajkowego koloru. Przypraw zupę piaskiem z plaży. Potrawę można podawać z kromką styropianu.
Smacznego! Klaudia Sadownik
KRUPNIK PANA KLEKSA
Składniki:
- 6 skrzydełek motyli
 - 4 czerwone szkiełka
 - kilka płatków czerwonej róży
 - 2 gałązki nasturcji
 - 1 łodyżka pelargonii
 - 3 łyżki pomarańczowego proszku
 - biały płyn
 - 2 płomyki świec
 - szara farba
 
Sposób wykonania:
Najpierw przygotuj kocioł. Namaluj ziemniaki. Teraz wrzuć do kotła czerwone szkiełka, dwa skrzydełka motyli, płatki czerwonej róży, gałązki nasturcji i łodyżkę pelargonii. Następnie wszystko wymieszaj i wrzuć pozostałe skrzydełka motyli, dodaj proszek pomarańczowy i płomyki świec. Wszystko polej białym płynem.
Smacznego! Antoś Roszkowski
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 płomyk świecy
 - kawałki mięsa
 - białe szkiełko
 - czerwone szkiełko
 - szary proszek
 
Instrukcja wykonania:
- Do brytfanki włożyć płomyk świecy.
 - Na płomyk świecy położyć kawałki mięsa.
 - Na mięso wrzucić czerwone i białe szkiełko.
 - Posypać wszystko szarym proszkiem.
 - Upiec w piekarniku.
 - Można podawać z burakami i kartoflami posypanymi koperkiem.
 
Smacznego! Wiktoria Gajewska
ŚMIETNIK PŁOCKI
Składniki:
- 4 torebki ryżu
 - 8 parówek
 - 4 strączki papryki
 - 3 łyżki oliwy
 - 2 cebule
 - garść posiekanej zieleniny
 - sól
 - pieprz
 
Sposób wykonania:
Ryż ugotować i wymieszać z łyżką oliwy. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Parówki pokroić w talarki, a papryki w paski. Dusić z cebulą często mieszając. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać zieleniną. 
Smacznego! Marcin Soszyński
ZIELONY BUDYŃ
Składniki:
- oliwki
 - trochę zielonego proszku
 - 4 ogórki
 - sok kaktusowy
 - 4 żabie udka
 - zielona papryka
 
Sposób wykonania:
Najpierw rozgniatamy oliwki na miazgę. Do garnka wlewamy sok kaktusowy i dorzucamy miazgę z oliwek. Potem wkładamy pokrojone w plasterki ogórki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Do ugotowanej masy dodajemy żabie udka i pokrojoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy zielonym proszkiem. Gotowy budyń przelewamy na talerzyk.
Smacznego! Dawid Subda
ROSÓŁ ALA MAREK
Składniki:
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy warzywa. Po zagotowaniu dodajemy suszone owady. Gotujemy około pół godziny. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! Marek Fydryszek
PIECZEŃ WOŁOWA PANA KLEKSA
Składniki:
- 1 płomyk świecy
 - maleńki kawałeczek mięsa
 - szkiełko czerwone
 - szkiełko białe
 - szary proszek
 
Sposób przyrządzenia:
- Do brytfanny włożyć płomyk świecy.
 - Na płomyku położyć mięso i szkiełka.
 - Wszystko posypać szarym proszkiem.
 - Wstawić do piekarnika.
 - Po upieczeniu pieczeń powiększyć za pomocą czarodziejskiej pompki.
 - Podawać z buraczkami i kartoflami.
 
Smacznego! Ewelina Rudnicka
MAGICZNA ZUPA
Składniki:
- 2 litry wody
 - szklanka śmietany
 - niebieska farba plakatowa
 - 2 łyżki wody różanej
 - 1 kisiel jagodowy
 - pęczek mięty
 - 2 pióra rajskiego ptaka
 - 5 kropel łez gekona
 - 1 magiczne zaklęcie
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Wymieszać piórami rajskiego ptaka. Wypowiedzieć magiczne zaklęcie i gotować przez pięć minut.Podawać z kawałkami orzechów.
Smacznego! Cyprian Masternak
SPAGHETTI NAPOLI PANA KLEKSA
Składniki:
- zielone nici
 - 8 kropli różowego płynu
 - 2 szczypty niebieskiego proszku
 - kilka kolorowych szkiełek
 - 3 płomyki świec
 - 1 skrzydło motyla
 
Instrukcja wykonania:
- Do garnka wrzucić zielone nici.
 - Wsyp kolorowe szkiełka.
 - Dodaj płomyki.
 - Dosyp niebieski proszek.
 - Dopraw potrawę różowym płynem.
 - Zamieszaj wszystko.
 - Rozkrusz skrzydełka motyla i posyp nim danie.
 
Smacznego! Ewa Szubka
MAGICZNY NALEŚNIK
Składniki:
- 5 kwart fioletowych i niebieskich szkiełek
 - 3 łyżki żółtego proszku
 - ananas
 - czerwona farba
 - mleko o smaku malinowym
 
Sposób przyrządzenia:
- Do rondla wrzucić niebieskie i fioletowe szkiełka.
 - Dosypać żółty proszek.
 - Rozgnieść ananasa.
 - Pokolorować ananasy na czerwono i wrzucić do rondla.
 - Dolać mleko o smaku malinowym.
 - Wszystko wymieszać.
 - Upiec na patelni.
 
LODY PANA KLEKSA
Składniki:
- biały proszek
 - 1 czerwone szkiełko
 - kilka małych fioletowych szkiełek
 - czekolada w proszku
 - trzy lub więcej kostek lodu
 - dowolny kolor farby
 
Sposób przyrządzenia:
- Wrzucamy do pucharka kostki lodu.
 - Malujemy kostki farbą.
 - Posypujemy białym proszkiem.
 - Wrzucamy szkiełka i posypujemy czekoladą w proszku.
 - Wkładamy do lodówki na ok. 2 godzin.
 
ZUPA PIĘKNYCH SNÓW DLA 15 CHŁOPCÓW
Składniki:
- 15 szkiełek koloru tęczy
 - 15 kartek z pięknymi snami
 - 4 litry wody
 - 1 płomyk świecy
 
Sposób wykonania:
Pod duży garnek wkładamy płomyk świecy. Do garnka wlewamy wodę. Co minutę wrzucamy
jedno szkiełko. Często mieszamy składniki. Na koniec wkładamy kartki z pięknymi snami.
Przed spożyciem zapoznajemy się z panem Kleksem!
Smacznego! Adam Ciesielski
KRUPNIK ALA WOJTEK
Składniki:
- 1litr wody
 - 2 szczypty suchych komarów
 - 1 łyżka mleka
 - 2 łyżki cukru
 - 0,5 kg suszonych mrówek
 - 1 szklanka żółtej farby
 - 1 szklanka soku pomarańczowego
 - 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
 - marchew
 - pietruszka
 - por
 - sól, pieprz do smaku
 
Sposób wykonania:
Do wody wrzucamy cukier, marchew, pietruszkę i por. Po zagotowaniu dodajemy komary, mrówki i kaszę. Na koniec wlewamy żółtą farbę, sok pomarańczowy i mleko. Solimy i pieprzymy według smaku.
Smacznego! Wojtek Fydryszek
ZUPA FIOŁKOWA
Składniki:
- 3 kg fioletowych szkiełek
 - 25 g fioletowego proszku
 - 1 l wody
 - 0,2 l soku różanego
 - 1 plama fioletowej farby
 - 2 płomyki świec
 
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzuć fioletowe szkiełko. Dosyp garść fioletowego proszku. Dolej wodę i różany sok. Cienkim pędzelkiem namaluj na powierzchni wody fiołki. Dorzuć dwa płomyki świec. Po kilku minutach spróbuj.
Smacznego! Mateusz Orzechowski
BUDYŃ PIEGOWY
Składniki:
- 10 piegów
 - 2 różowe szkiełka
 - brązowy proszek
 - woda
 
- Do garnka wsypać piegi.
 - Dołożyć szkiełka.
 - Dosypać brązowy proszek.
 - Dolać wodę.
 - Wszystko razem wymieszać.
 

3 komentarze:
Ależ macie pomysły!
Pewnie nieźle się bawiliście wymyślając te potrawy. :)
Najbardziej podoba mi się praca Kingi i Jeremiasza.Oby pani od polskiego dawała więcej takich prac. M.o
Bardzo mi sie podobał pomysł pani od języka polskiego.
Antoś Roszkowski
Prześlij komentarz